Αφρική και Μέση Ανατολή: Σταυροδρόμια αντιθέσεων και αγώνων
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, ώρα 8:00 μ.μ., Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συμμετέχουν:
- Ο Σενεγαλέζος αγωνιστής και συγγραφέας Μομάρ Σάμπε, ένας άνθρωπος με συμμετοχή δεκαετιών στην πάλη ενάντια στα νεοαποικιακά καθεστώτα, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σενεγάλης.
- Ο Λιβανέζος μαχητής και διανοούμενος Αλί Φαγιάντ, βουλευτής του «Μπλοκ της Αντίστασης» και μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου του Λιβάνου.
Οι διεθνείς καλεσμένοι του φεστιβάλ
Μομάρ Σάμπε: Οι εξελίξεις στην Αφρική από τη σκοπιά των λαών της
Ο Σενεγαλέζος αγωνιστής και συγγραφέας Μομάρ Σάμπε θα πάρει μέρος στην κεντρική εκδήλωση του φετινού Resistance Festival, το βράδυ του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, όπου θα μοιραστεί μαζί μας ένα επίκαιρο διάβασμα των πρόσφατων εξελίξεων στην Αφρική και της ευρύτερης γεωπολιτικής σημασίας τους, απαλλαγμένο από τα φίλτρα των Δυτικών αναλύσεων.
Τη δεκαετία του 1970, βαθιά επηρεασμένος από τους αντιαποικιακούς αγώνες, ο νεαρός τότε Μομάρ Σάμπε οργανώθηκε στο μαοϊκό κίνημα της Σενεγάλης –που δρούσε σε συνθήκες παρανομίας– και δραστηριοποιήθηκε στο συνδικάτο των εκπαιδευτικών. Το 1983 πρωτοστάτησε στην έκδοση μιας παράνομης εφημερίδας που στοχοποιήθηκε από το νεοαποικιακό καθεστώς, και τον επόμενο χρόνο συνελήφθη και προφυλακίστηκε επί 6 μήνες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εκμεταλλευόμενος τη χαλάρωση της καταπίεσης μετά από μαζικούς αγώνες για δημοκρατία, ο Μομάρ Σάμπε συμμετείχε στην έκδοση της πρώτης νόμιμης αριστερής εφημερίδας.
Το 1995 πρωτοστάτησε στην ίδρυση του κόμματος RTA-S (Συσπείρωση Αφρικανών Εργαζομένων-Σενεγάλη), που τελικά νομιμοποιήθηκε, και του οποίου αργότερα εκλέχθηκε γραμματέας. Έκτοτε το RTA-S έπαιξε ενεργητικό ρόλο μεταξύ άλλων στους αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που επέβαλε το ΔΝΤ, ενώ μετά το 2000 πήρε μέρος, είτε αυτόνομα είτε σε συμμαχία με άλλα αριστερά και προοδευτικά κόμματα, σε μια σειρά εκλογικές διαδικασίες. Το 2014 ο Μομάρ Σάμπε αναδείχθηκε μέλος του Κοινωνικού Οικονομικού Συμβουλίου της Σενεγάλης, και το 2019 μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι εκδότης της αριστερής εφημερίδας Pencoo.
Αλί Φαγιάντ: η φωνή της λιβανέζικης Αντίστασης στο Resistance Festival!
Ο Αλί Φαγιάντ είναι ηγετική μορφή του λιβανέζικου αντιστασιακού λαϊκού κινήματος, εκπρόσωπος του Μπλοκ της Αντίστασης στο κοινοβούλιο του Λιβάνου από το 2009 έως σήμερα, και μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου στον Λίβανο. Έχει διατελέσει διευθυντής του CCSD (Συμβουλευτικό Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης), επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιβάνου. Έχει γράψει σειρά άρθρων μεταξύ άλλων για την πολιτική θεωρία, τη θρησκευτική πολιτική σκέψη, τις πολιτικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, καθώς και βιβλία με την ίδια θεματολογία – εκ των οποίων στα ελληνικά κυκλοφορεί το έργο του «Εύθραυστα κράτη: Το διακύβευμα της σταθερότητας στο Λίβανο και τον αραβικό κόσμο» (εκδ. MADISA, 2009).
Ο Αλί Φαγιάντ θα πάρει μέρος, μαζί με τον Σενεγαλέζο αγωνιστή και διανοούμενο Μομάρ Σάμπε, στην κεντρική εκδήλωση του Resistance Festival το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Εκεί αναμένεται να μιλήσει για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τους αγώνες των λαών στη Μέση Ανατολή, κοινωνώντας μας την άποψη των δυνάμεων της λιβανέζικης και αραβικής Αντίστασης – αυτών δηλαδή που με αποφασιστικότητα υπερασπίζονται τους λαούς της περιοχής και την ενότητά τους, στεκόμενοι απέναντι στις εγκληματικές και αβίωτες πολιτικές της Δύσης και του Ισραήλ.